09-01-2019 14:55 | Door: Bas Joosse

Afvalinzamelaar Suez zamelt vanaf dit jaar voor een groot deel van de provincie Utrecht het huishoudelijk afval in. In zes nieuwe gemeenten in de provincie rijden nu vuilniswagens van de afvalverwerker rond.

Volgens Suez gaf de focus op duurzaamheid de doorslag bij de onderhandelingen met de gemeenten. Suez deed in negen gemeenten een nieuw bod om het huisvuil in te zamelen. In De Bilt, Houten, Stichtse Vecht, De Ronde Venen, Wijk bij Duurstede en Eemnes won de afvalinzamelaar de aanbesteding.  Jaarlijks verwacht Suez daar bijna 45.000 ton restafval en 30.500 ton GFT-afval in te zamelen. De recyclingcontracten lopen twee jaar en kunnen verlengd worden tot zes jaar.

 Duurzaamheid maakt verschil

“Het is een bevestiging dat onze focus op duurzaamheid het verschil maakt. We verwerken en recyclen afval op de meest innovatieve wijze en onderzoeken continu het gebruik van alternatieve brandstoffen”, stelt Ilse van den Breemer, manager Overheden bij de afvalverwerker. De inzameling gebeurt met nieuwe vrachtwagens die rijden op de vloeibare brandstof LNG.

Grondstof voor nieuwe toepassing

Het afval dat opgehaald wordt, wordt verwerkt tot grondstoffen voor nieuwe producten. Suez wil met het recyclen een grote bijdrage leveren aan een circulaire economie en gaat verder dan alleen het verantwoord ophalen van huishoudelijk afval.

Zo krijgen oude windturbinebladen dit jaar een nieuwe bestemming als grondstof voor stoeptegels en wordt PET-plastic hergebruikt als aanrechtblad. Huishoudelijk afval van Suez wordt door een bedrijf uit Zeeland verwerkt tot grondstof voor kunstgras.

Bron: Suez | Afbeelding: Adobe Stock