23-01-2019 12:59 | Door: Bas Joosse

Een prullenbak die nooit te vol is en altijd op het juiste moment geleegd kan worden. Met de IQubic introduceert Renewi de eerste slimme prullenbak. Gebruikers kunnen online volgen hoe vol de bak is.

De IQubic is de slimme variant van de Qubic, een modulaire afvalbak die Renewi al langere tijd levert. Door een sensor toe te voegen aan de bak, wordt er een slimme variant van gemaakt. De sensor meet hoe vol een prullenbak is en of die al geleegd moet worden.

Online app

Via een webapplicatie kan worden bijgehouden waar het meeste afval vrijkomt en wanneer dat gebeurt. Op die manier kan de interne afvalinzameling verbeterd worden, maar kan volgens Renewi ook het gedrag van medewerkers veranderd worden.

“Met de IQubic bieden we onze klanten een nieuwe en slimme ‘tool’ om te helpen hun duurzaamheidsdoelstellingen te realiseren. Met deze slimme prullenbakken kunnen we de interne afvalscheiding en -inzameling verder verbeteren en krijgen we nog beter inzicht in het afvalgedrag”, zegt Willem Sterkenburg, directeur van EcoSmart.

Ecosmart is een dochterbedrijf van Renewi en helpt bedrijven bij het intern scheiden van afval. Met de slimme Qubic wordt een nieuw product toegevoegd. Door het afval gescheiden in te zamelen, kan het hergebruikt worden als nieuwe grondstof.

Afval voorkomen

De slimme prullenbak is niet de enige manier waarop Renewi afval wil voorkomen. Zo worden de kenmerkende blauwe rolcontainers sinds kort van oude rolcontainers gemaakt en introduceerde het bedrijf een ‘twijfelbak’ om te laten zien dat niet al het afval wat als restafval weggegooid wordt, ook restafval is.

Bron: Renewi | Afbeelding: Adobe Stock