06-02-2019 14:55 | Door: Bas Joosse

De provincie Zuid-Holland zet de komende tien jaar in op circulair kantoormeubilair. Dit moet bijdragen aan het doel van de provincie om in 2050 circulair te opereren. Meubilair dat te oud is, gaat naar kringloopwinkels.

Tijdens het project zetten de provincie en projectinrichter Gispen zich in om de levensduur van het bestaande kantoormeubilair te verlengen, door het te repareren, op te knappen en te onderhouden. Losse onderdelen moeten worden hergebruikt. Als het meubilair binnen de provincie niet meer gebruikt kan worden, gaat het naar kringloopwinkels om een tweede leven te krijgen.

Meubilair dat nieuw aangeschaft wordt, moet aan circulaire eisen voldoen, zoals een circulair ontwerp en zonder giftige stoffen. De opdracht voor het circulaire meubilair is € 2,5 miljoen waard.

Circulair meubilair

Door het gebruik van circulair meubilair zet de provincie een grote stap naar een circulaire bedrijfsvoering. “Juist omdat we ook extern werken aan een circulaire economie, is het goed je eigen interne organisatie circulair proof te maken en daar het maximale uit te halen. Met de aanbesteding voor het meubilair doen we dat”, stelt gedeputeerde Jeannette Baljeu.

Het contract met Gispen loopt tien jaar. Volgens Baljeu is die keuze onder andere gemaakt omdat circulair meubilair om een andere werkwijze vraagt. “Vandaar dat we extra tijd nemen om deze samenwerking te laten slagen en we de aanbesteding voor 10 jaar hebben vastgelegd.”

Andere organisaties

Circulair meubilair wordt op meerdere plaatsen in Nederland al gebruikt. Zo leverde Gispen in 2017 al circulair meubilair aan het UMC Utrecht. Ook organisaties als Prorail en Rijkswaterstaat gebruiken circulaire meubels.

Lees ook: ‘Geef meubelen een tweede of derde leven’

Circulaire ambities

De provincie wil in 2030 voor 50 procent circulair zijn; in 2050 moet dat honderd procent zijn. Om de circulaire ambities handen en voeten te geven, worden de komende tijd bankjes van plastic afval geplaatst.

Lees ook: Innovatie maakt deze duurzame weg ‘CO2-negatief’

Bron: Provincie Zuid-Holland | Afbeelding: Adobe Stock