14-02-2019 11:30 | Door: Bas Joosse

Hema stopt met de verkoop van plastic wegwerpproducten. Plastic roerstaafjes, rietjes, wattenstaafjes en confetti worden gedurende het jaar vervangen door alternatieven van een duurzamer materiaal.

De winkelketen verkoopt vanaf het najaar alleen nog papieren en metalen rietjes. De wattenstaafjes worden van karton en zijn in sommige winkels nu al verkrijgbaar. Naast de vermindering van het plastic probeert Hema klanten ook te stimuleren om een eigen beker mee te nemen voor warme dranken. Wie dat doet, krijgt korting op een drank.

Plastic als thema

“Onze verantwoordelijkheid gaat verder dan alleen de plastic wegwerpproducten. We pakken het thema plastic in z’n totaal op; in wegwerpproducten, verpakkingen en de producten die we verkopen. Dat betekent dat we het onnodig gebruik van plastic uitfaseren, waar mogelijk gerecycled plastic gebruiken en de consument stimuleren tot hergebruik”, stelt Eva Ronhaar, Head of Sustainability bij Hema.  

Voedselverspilling

Het vervangen van plastic producten is niet de enige duurzame actie van Hema. In vijf Amsterdamse filialen kunnen klanten een magic box met dagverse producten krijgen die anders in de afvalbak belanden. De magic box is een idee van anti-voedselverspillingsapp Too Good to Go. Ook werkt Hema landelijk samen met voedselbanken.

Vervanging wegwerpplastic

Hema volgt met het uitfaseren van wegwerpplastic het voorbeeld van andere grote ketens. Supermarktketen Plus verkoopt na komende zomer alleen nog maar duurzame alternatieven voor wegwerpplastic. Concurrenten Albert Heijn en Lidl bieden alternatieven voor de bekende plastic zakken bij de groente- en fruitafdeling. Meubelgigant Ikea verbant wegwerpplastic vanaf 2020 uit de winkels.

Bron: Hema | Afbeelding: Adobe Stock