02-05-2019 15:42 | Door: Bas Joosse

Grondstoffenbedrijf Suez gaat de harde kunststof bakeliet hergebruiken. Hiervoor wordt samengewerkt met een Belgisch bedrijf, dat een speciale techniek heeft ontwikkeld. Het bakeliet krijgt op deze manier een tweede leven, bijvoorbeeld als kabelgoot langs het spoor.

Bakeliet is een thermoharder, een harde kunststof die niet vervormd als het verhit wordt. Het is bijvoorbeeld verwerkt in oude meterkasten. Netbeheerders Alliander en Stedin gebruiken deze meterkasten, maar kunnen het bakeliet niet verwerken. Met de techniek van het Belgische bedrijf Simonis kan van het bakeliet onder hoge druk een nieuw product geperst worden. Gerecycled bakeliet kan ook materialen als beton of plastic vervangen. “Het mooie van deze co-creatie is dat we een essentiële bijdrage leveren aan de circulaire economie”, aldus Ron Vuur, oprichter van stichting Een Verantwoorde Toekomst.

Kabelgoten zijn één van de nieuwe producten Simonis ervan maakt. Spoorbeheerder Prorail gebruikt deze goten om zware kabels doorheen te leggen. Naast de kabelgoten gaat Suez nog meer toepassingen onderzoeken. Het grondstoffenbedrijf maakt met de recycling van bakeliet naar eigen zeggen “de grootst denkbare stap in de afvalketen”, omdat bakeliet eerder alleen weggegooid kon worden en nu als grondstof voor een circulair product dient.

Andere circulaire toepassingen

De grondstoffenbeheerder maakt meer circulaire producten. Zo worden van gerecyclede windturbinebladen stoeptegels gemaakt en vormt restafval een grondstof voor onder andere kunstgrasvelden.

Bron: Suez | Afbeelding: Adobe Stock