13-06-2019 08:28 | Door: Bas Joosse

In de Amerikaanse staat Californië moeten producenten en verkopers van plastic producten in 2030 minimaal 75 procent van het wegwerpplastic hergebruiken. Dat staat in een nieuwe wet, die door de staat recentelijk is aangenomen.

Met de California Circular Economy and Plastic Pollution Reduction Act worden producenten verplicht om in 2030 minimaal 75 procent van het geproduceerde wegwerpplastic te recyclen. Daarnaast moeten verkopers zoveel mogelijk plastic recyclen. Op dit moment is in Californië het recyclepercentage van al het wegwerpplastic minder dan vijftien procent, stelt de regering.

Volgens de lokale regering worstelt Californië met een afvalprobleem nadat China in 2017 de grenzen sloot voor de recycling van buitenlands afval. In 2017 werden dagelijks 4.000 containers vol Amerikaans afval naar China getransporteerd. Hier zat ook twee derde van al het recyclebare materiaal in Californië bij. Waar recycling eerst geld opleverde, kost het nu vooral geld, stelt de regering. Lokale gemeenten geven jaarlijks ruim $ 420 miljoen uit om de stranden plastic vrij te maken.

Lees ook: Dit moet er gebeuren nu China ons plastic afval niet meer wil

In Californië is al een wet aangenomen waarin staat dat minimaal 75 procent van het afval in 2020 gerecycled of gecomposteerd moet worden.

Andere duurzame initiatieven

De eisen aan wegwerpplastic en de recyclingdoelen zijn niet de enige duurzame stappen die de staat onderneemt. Vanaf 2040 moeten alle bussen elektrisch zijn; tien jaar eerder wil de staat vijf miljoen elektrische auto’s op de wegen hebben. Vorig jaar maakte Californië bekend aan plannen te werken die hernieuwbare energie voor huizen verplicht stelt. Huiseigenaren kunnen daar bijvoorbeeld aan voldoen door zonnepanelen op hun dak te plaatsen.

Bron: California Legislative Information | Afbeelding: Adobe Stock