03-08-2019 10:00 | Door: Albert Biondina

Vanaf 2020 moeten in Amsterdam alle evenementen met meer dan 2.000 bezoekers voldoen aan de criteria voor duurzame evenementen. De criteria worden tussen 2018 en 2020 in fases ingevoerd. Vandaag vindt in Amsterdam de Canal Parade plaats. Dit zijn vier maatregelen die genomen worden om aan de criteria te voldoen.

1. Groene energie

In eerste instantie wordt er geprobeerd het energiegebruik te beperken door besparingsmaatregelen te nemen. De energie die gebruikt wordt zal voor 50 procent groen opgewekt zijn. 20 procent is afkomstig uit biodiesel en 10 procent uit batterij-opslag.

2. Schone grachten

Om wildplassers te voorkomen staan er dit jaar meer plaskruizen en dixie’s langs de vaarroute dan voorheen. De urine die daar verzameld wordt, levert de organisatie van de Canal Parade af bij Waternet, die daar op zijn beurt voedingsstoffen uit terugwint. Na de parade zal er dit jaar schoongemaakt worden met 100 procent milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen.

3. Afval

Dit jaar is het gebruik van plastic of metallic confetti verboden. Er mag alleen gebruik gemaakt worden van biologisch afbreekbare materialen. Daarnaast staat er vanaf dit jaar statiegeld op de bekers en wordt het afval achter de bars en foodramen gescheiden. Ook wordt er gebruik gemaakt van extra minicontainers, glascontainers, festivalbakken, schoonmaakploegen en veegmachines.

Lees ook: Groen, groener, groenst: festivals verduurzamen volop

4. Vervoer

Ten slotte probeert de organisatie van de Canal Pride samen met de NS mensen te motiveren om met de trein naar Amsterdam te komen. Al sinds 2018 rijden Nederlandse treinen op windenergie waardoor bezoekers die met de trein komen geen extra CO2-uitstoot veroorzaken. Aan de mensen die toch met de auto naar Amsterdam komen, wordt het verzoek gedaan aan de rand van de stad te parkeren en vervolgens met het openbaar vervoer verder te reizen.

Afbeelding: Adobe Stock