15-09-2020 16:44 | Door: Eline Teunissen

Een Nederlandse uitvinding geeft ecosystemen die niet (goed) weten te groeien een kickstart. BESE products ontwikkelt biologisch afbreekbare 3D-systemen die helpen om waterlandschappen te herstellen.

De missie van het bedrijf: wereldwijd natuurherstel ondersteunen met technieken en kennisoverdracht. Het systeem, BESE-elements, is relatief eenvoudig. Het is een grote plaat met een driedimensionale gatenstructuur. Zo’n plaat wordt gemaakt van afval uit de chips- en houtindustrie.

BESE verwerkt aardappelzetmeel en houtsnippers tot een grote plaat met de driedimensionale gatenstructuur. Die wordt vervolgens in het water gelegd en de natuur doet haar werk: er blijft flora en fauna achter hangen. Zo groeien er bijvoorbeeld mangroves, koralen, oesters en mosselen in. Daarnaast biedt het systeem bescherming voor de organismen. Het geeft een ecosysteem een kick-start. 

Lees ook: Nederlandse uitvinding beschermt kust rond Java

Afbreekbaar systeem

Het systeem zelf verdwijnt na een tijd in het nieuwe natuurgebied. Dit maakt het systeem nog duurzamer dan andere restauratieprojecten in de natuur. Deze worden vaak gemaakt van plastic en beton, waardoor de natuur alsnog vervuild wordt. 

Innovatieprijs

BESE-elements won afgelopen week de Jan Terlouw Innovatieprijs van 10.000 euro. Wat ze met dit bedrag gaan doen? Investeren, vertelt Karin Didderen, marine-bioloog en één van de pioniers van BESE-elements: “We zetten het geld in voor verdere productontwikkeling”.

BESE Products is momenteel op vijf continenten aanwezig. “We richten ons nu voornamelijk op Europa en Amerika, maar blijven onze projecten in bijvoorbeeld Indonesië ondersteunen. In de mangrovegebieden komen veel overstromingen voor. Mensen raken daar hun huizen kwijt. We hebben echt de drive om júíst daar het verschil te maken.”

De waarde van een gezond waterlandschap

Waterlandschappen en hun ecosystemen staan bekend om de bescherming die ze bieden tegen overstromingen en erosie. Ook zorgen ze voor voedsel in de regio, omdat er langs de oevers vruchtbare grond ligt. Waterlandschappen slaan ook nog eens tien keer meer koolstofdioxide op dan landgebieden. Het is dus belangrijk om de watergebieden te beschermen; innovatieve technieken als die van BESE kunnen daarbij helpen.

Lees ook: We moeten Pacifische eilanden beter beschermen tegen klimaatverandering

Bron: BESE, LINK Magazine | Beeld: BESE