26-11-2015 13:38 | Door: Dimitri Reijerman

In totaal 39 Franse bedrijven investeren de komende vier jaar minimaal € 45 mrd in de ontwikkeling van duurzame energie. Ook willen de ondernemingen € 80 mrd aan leningen beschikbaar stellen.

De deelnemende bedrijven vertegenwoordigen gezamenlijk een omzet van € 12.000 mrd. Onder hen zijn multinationals als Total, EDF, Orange, JCDecaux, Carrefour, Michelin, Danone en de Franse banken BNP Paribas en Société Générale.

Volgens de bedrijven gaan zij tussen 2016 en 2020 minimaal € 45 mrd investeren in duurzame energie. Ook gaan de partijen brandstoffen met een lagere CO2-uitstoot ontwikkelen, schrijft persbureau AFP.

Gas en nucelair

Daarnaast komt er € 30 mrd vrij voor investeringen in gas dat door de bedrijven als 'transitie-energie' wordt gezien en er is € 15 mrd aangekondigd voor nieuwe nucleaire installaties. Om ook andere bedrijven te verduurzamen, willen de 39 bedrijven de komende vier jaar € 80 mrd aan leningen ter beschikking stellen, onder andere via de uitgifte van green bonds.

De Franse bedrijven hopen dat tijdens de aankomende COP21-onderhandelingen een besluit wordt genomen om CO2 te beprijzen. Volgens de ondernemingen is dit de meest effectieve manier om de uitstoot van broeikasgassen aan banden te leggen.

Bron: AFP | Foto: COP21