03-12-2015 16:30 | Door: Dimitri Reijerman

India heeft besloten om vanaf april vrachtauto's ouder dan vijftien jaar van de openbare weg te halen. De maatregel moet helpen om de enorme smogoverlast en luchtvervuiling tegen te gaan.

Aan persbureau Reuters laat een hoge medewerker van het ministerie van Verkeer weten dat de maatregel binnenkort officieel wordt uitgevaardigd. Voortaan zullen alle commerciële voertuigen ouder dan vijftien jaar van de weg af moeten.

Volgens de autoriteiten is het rijverbod noodzakelijk omdat de vervuiling en de smogoverlast in veel grote steden nog elk jaar toeneemt. Oude, veelal slecht onderhouden trucks leveren daar een belangrijke bijdrage aan. Momenteel telt India volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie dertien van de twintig meest vervuilde steden ter wereld. Hoofdstad New Delhi voert de lijst aan.

Strengere emissie-eisen

India kondigde eerder dit jaar al aan strengere emissie-eisen te gaan hanteren. Deze moeten in 2019 van kracht worden. Behalve voor commerciële voertuigen gaan deze ook gelden voor personenauto's.

Door een snel groeiende middenklasse gaan steeds meer inwoners van India over tot de aankoop van een auto. Alleen al in de maand oktober kochten zij 200.000 auto's. In New Delhi komen er dagelijks 1.400 auto's bij.

Bron: Reuters | Foto: By NOMAD [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons