04-12-2015 12:13 | Door: Dimitri Reijerman

Climate Action meldt dat op de COP21 honderden partijen hebben beloofd om te desinvesteren in de steenkolensector. De ruim 500 organisaties en bedrijven zijn goed voor een desinvestering van in totaal € 3,1 biljoen.

Op de COP21-conferentie hebben onder andere 19 Franse steden en het Franse parlement aangegeven niet langer te investeren in de steenkolensector. Ook financiële belangen in deze bedrijven worden teruggetrokken. Dat meldt Climate Action, onderdeel van het United Nations Environment Program (UNEP).

Volgens berekeningen van Climate Action hebben wereldwijd meer dan 500 organisaties toegezegd te desinvesteren in steenkool. Onder andere verzekeraar Allianz, goed voor een vermogen van € 2.000 mrd, heeft laten weten dat het zijn aandelen in energiebedrijven en mijnbouwondernemingen binnen een half jaar van de hand doet.

Subsidies voor fossiele energie

Leden van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) hebben vorige maand afgesproken minder subsidies te verstrekken voor het exporteren van technologie die gebruikt wordt voor de bouw van kolencentrales. In de Nederlandse politiek klinkt de roep om sluiting van kolencentrales en met name pensioenfondsen willen hun belangen in de fossiele sector afbouwen.

Bron: Climate Action | Foto: Wutsje / Wikimedia Commons, via Wikimedia Commons