07-12-2015 10:30 | Door: Dimitri Reijerman

Piet Sprengers, hoofd duurzaamheid van ASN Bank en aanwezig op de COP21-klimaatconferentie, ziet voorzichtige stappen in de financiële wereld om het klimaatprobleem aan te pakken.

Sprengers was vrijdag op DuurzaamBV Radio positief over initiatieven in de financiële sector die de impact van investeringen inzichtelijker moeten maken, daarbij onder andere doelend op het Platform Carbon Accounting Financials (PCAF) van de Nederlandse banken: "Gelukkig is het ons gelukt om het initiatief te nemen in de financiële sector en een nieuwe stap te zetten. Die stap is dat we gaan kijken hoe we de impact op het klimaat kunnen meten", aldus Sprengers.

Het concept van een 'meetlat', geeft financiële instellingen volgens Sprengers de informatie waarmee zij hun beleid ten aanzien van klimaatverandering beter kunnen sturen. Ook zegt hij dat er op de COP21-conferentie veel positieve geluiden te horen waren over het PCAF-initiatief waar bijna alle grote Nederlandse financiële instellingen aan deelnemen.

Minder tevreden over overheid

Over de Nederlandse inzet op COP21 is Sprengers minder tevreden: "Ze doen hun best, maar ik vind niet dat ze er uitspringen als koploper. Het beleid is 'niet te ver voor de troepen uit lopen'. Dat is heel jammer, het zou Nederland juist heel veel kansen geven wanneer we ons profileren als koploper met kennis op allerlei terrein. Maar dat hebben we de afgelopen jaren een beetje laten liggen", zegt de duurzaamheidsvoorman van ASN Bank.

Op de vraag of er een klimaatakkoord gaat komen, is Sprengers voorzichtig optimistisch. Wel zijn de toezeggingen van de verschillende landen nog onvoldoende: "Als je de toezeggingen op een rijtje zet die door de landen gedaan zijn om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen, dan zijn we er nog lang niet. Dan betekent dat we tot 2030 nog steeds een toename van emissies zien."

Foto: COP21