06-04-2020 14:50 | Door: Marc Seijlhouwer

Bierbrouwerij Swinkels Family Brewers (Bavaria, La Trappe) haalt bier uit gesloten cafés en restaurants op om handenalcohol van te maken. Het hele proces vindt plaats in de brouwerij en de handalcohol gaat kosteloos naar zorginstellingen. Zo maakt Swinkels nuttig gebruik van bier dat niet meer geschikt is voor de verkoop.

Nu de horeca in Nederland al weken verplicht gesloten is, begint het bier in de opslagtanks onder deze bedrijven te bederven. De koeling staat immers uit om kosten te besparen en dan is het bier geen lang leven beschoren. En dus besloot Swinkels, dat aan 580 cafe’s bier levert voor in een opslagtank, om hun brouwsel terug te halen.

“Een gruwelijke operatie”, vertelt Wietse van den Boogaard, hoofdbrouwer bij Swinkels Family Brewers. “We leveren aan honderden cafés die allemaal tanks van 500 tot 1000 liter hebben. En sommige gelegenheden hebben meerdere tanks.” En nog los van de logistieke uitdaging, moeten de horeca-ondernemers straks ook gecompenseerd worden. “We zorgen dat dat eerlijk verloopt; iedereen krijgt een verse levering bier als de cafés weer open gaan.”

80 procent alcohol

Ondertussen was dit een uitgelezen kans voor Swinkels om iets goeds te doen: handalcohol produceren van het ‘afvalbier’. “We proberen hier zo min mogelijk afval te produceren. Bier dat niet meer aan de kwaliteitseisen voldoet, kunnen we tot veevoer maken. Maar dan moet de alcohol er wel uit." Dat gaat via een proces dat ook gebruikt wordt voor 0-procentbier: via een destilleermachine wordt de alcohol er uit gehaald.

Lees ook: Vorig jaar was een vijfde van het Heineken-bier duurzaam

Normaal blijven daar dan alcoholvrijbier en een restant met een alcoholgehalte van 20 procent over. Door de instellingen van de destilleerder te veranderen, kan er ook 80 procent-alcohol gemaakt worden, die dan geschikt is om handalcohol van te maken.

Uitzondering op de regel

“Vanwege de wetgeving rond veiligheid mochten wij lange tijd geen sterkere alcohol maken”, vertelt de brouwer. “Maar de omgevingsdienst heeft nu een uitzondering gemaakt.” Met het recept van de WHO kon Swinkels zelf, in de brouwerij, handalcohol maken. “Andere brouwerijen leveren hun alcohol aan bedrijven die er vervolgens handalcohol van maken. Maar die bedrijven zitten ook aan hun capaciteit.”

Lees ook: Circulair bier van onverkocht brood

Afgelopen week werden er al 280 leveringen gedaan en de brouwerij heeft 700 aanvragen gekregen van verschillende zorginstellingen. “We kunnen met het bier van de cafés zo’n 6000 liter handalcohol maken. Die gaan we kosteloos leveren. Als we door de voorraad heen zijn moeten we kijken of er nog steeds vraag is, dan zullen we moeten nadenken over de kosten”, vertelt van den Boogaard.

In het hart geraakt

Want ook Swinkels is door de crisis “in het hart geraakt”, zoals hij het zegt. Als de horeca wegvalt, wordt er veel minder bier verkocht. “Toch doen we het vooralsnog kosteloos, want de situatie bij huisartsen en zorgcentra is echt nijpend. Ik schrok ervan. We willen dat mensen daar veilig kunnen werken.”

Swinkels krijgt inmiddels hulp van andere ondernemers. Een transportbedrijf brengt de handalcohol naar de zorginstellingen. Een ander bedrijf vult de handalcohol af in jerrycans. “De wereld verandert snel en alle ondernemers proberen daarbij snel te schakelen. Wij ook; we proberen mee te helpen met de nieuwe realiteit en daarbij doen we wat we kunnen.”

Bron & beeld: Swinkels