20-08-2020 11:12 | Door: Teun Schröder

Uit een enquête van Vattenfall onder Europeanen komt naar voren dat klimaatverandering voor de meeste mensen nog steeds het belangrijkste probleem is. In december vorig jaar verspreidde de energieleverancier een identieke poll, waaruit dezelfde conclusie kwam. Het onderzoek laat zien dat mensen ondanks de coronapandemie klimaatproblematiek als grootste dreiging voor de mensheid zien.

In de eerste ronde in december 2019 vonden mensen klimaatverandering de grootste bedreiging ter wereld – meer nog dan andere problemen zoals armoede, oorlog of economische recessie. In de enquête die in juni is afgenomen wilden de onderzoekers achterhalen of de houding van mensen hierover was veranderd in het licht van de pandemie. Dit lijkt dus niet het geval.

Angst door corona

Het onderzoek werd uitgevoerd in Nederland, Denemarken, Zweden, Duitsland, Frankrijk, Finland en het Verenigd Koninkrijk. Zowel de eerste als de tweede enquête werd afgenomen bij ruim 7.000 mensen, die 16 tot 64 jaar oud zijn.  

In de laatste peiling geeft minder dan één op de drie (28 procent) van de ondervraagden aan klimaatverandering als grootste probleem te zien, in vergelijking met 32 procent een half jaar geleden. Wel laat de enquête in juni een sterke stijging zien van zorgen over epidemieën en economische recessies. Waar dit in december voor beide problemen nog 6 procent was, is de angst voor epidemieën nu gestegen naar 20 procent en economische recessie naar 11 procent. De sterkste daler is de dreiging van een oorlog. Deze zakt van 23 naar 14 procent.

Wat vindt Nederland?

De coronacrisis heeft voor Nederlanders geen invloed gehad op de dreiging die wordt ervaren van klimaatverandering; zowel de poll uit juni 2020, als december vorig jaar, laat een percentage van 23 procent zien. Overeenkomstig met de globale trends is de angst voor epidemische ziektes toegenomen (van 7 naar 19 procent), evenals de dreiging van economisch zwaar weer (van 6 naar 14 procent).

VK vreemde eend

Waar de houding ten opzichte van klimaatverandering in landen als Nederland, Denemarken en Finland nagenoeg niet is veranderd, is dit voor het Verenigd Koninkrijk wel het geval. De Britten zijn de enige die epidemieën als een grotere bedreiging zijn gaan ervaren dan klimaatverandering. De angst voor ziektes nam toe van 5 naar 28 procent, terwijl het klimaat zakte van 34 naar 18 procent.

Bron: Vattenfal | Beeld: Adobe Stock