23-08-2016 10:45 | Door: Hidde Middelweerd

Afvalwaterzuiveringsinstallaties (awzi’s) kunnen miljoenen dollars besparen door Internet of Things in te zetten. IBM Research bewijst dit bij een awzi in Spanje, die door het gebruik van Internet of Things maar liefst 13,5 procent minder elektriciteit en 14 procent minder chemicaliën verbruikt.

Een awzi voor een stad van 2 miljoen inwoners behandelt al snel honderden miljoenen liters afvalwater per dag. Daar komt logischerwijs heel wat energieverbruik bij kijken. Een besparing van 10 tot 20 procent, zoals in Spanje het geval is, staat dan ook gelijk aan miljoenen dollars.

Internet of Things

IBM Research sloeg de handen ineen met Aqualia Spain, één van de grootste private waterbeheermaatschappijen ter wereld, om een technologie te ontwikkelen die de efficiëntie van awzi’s verhoogt. Internet of Things speelt hier een cruciale rol in.

Het plaatsen van sensoren in een awzi levert een schat aan data op. Door deze data constant te analyseren en daarop in te spelen, is grote besparing mogelijk. “De awzi in Spanje zette energie en grondstoffen in op basis van de seizoenen en eigen intuïtie. Ons doel was om de dit juist te baseren op analyse van data”, schrijft Alexander Zadorojniy, wetenschapper bij IBM Research.

“Er komen bijvoorbeeld verschillende hoeveelheden water binnen op verschillende momenten van de dag”, vervolgt Zadorojniy. “Daarnaast gedragen de bacteriën die afvalwater afbreken zich anders in koud water. Ook de tarieven van elektriciteit kunnen verschillen op verschillende momenten van de dag.”

Door deze factoren constant te analyseren, door middel van Internet of Things, slaagde de awzi erin om enorm te besparen op energie en grondstoffen.

Bron: IBM Research | Foto: KOMUnews via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)