01-03-2017 15:15 | Door: Fitria Jelyta

Innovatieorganisatie TNO werkt samen met de gemeente Eindhoven aan het programma ‘Slimme en Gezonde Stad’. Hiervoor zet TNO een dashboard in dat actuele gegevens van de luchtkwaliteit en het wegverkeer in de stad weergeeft.

Doel van het dashboard is om een gezonde luchtkwaliteit in Eindhoven te behouden en geluidshinder te beperken. Dat wordt mogelijk door de luchtkwaliteit, weersomstandigheden en het wegverkeer real-time bij te houden en te tonen.

Duurzame maatregelen

Dankzij het dashboard is er geen algemene snelheidsmaatregel nodig, maar wordt het mogelijk om alleen verkeersmaatregelen te nemen op momenten dat de milieusituatie daarom vraagt. Zo kunnen maatregelen worden getroffen wanneer de luchtkwaliteit verslechtert of wanneer in drukbezochte gebieden in de stad geluidsoverlast wordt veroorzaakt door het wegverkeer.

Daarnaast heeft TNO instrumenten ontwikkeld die de effecten van de duurzame maatregelen op het milieu voorspellen. 

Gezonde leefomgeving

In een vervolgtraject moet het dashboard ook luchtkwaliteitsmetingen bij Eindhovense fietsers uitvoeren en tonen. Volgens de gemeente Eindhoven biedt de tool van TNO toegevoegde waarde om verschillende ruimtelijke ontwikkelingsvisies tot stand te brengen met oog op een gezonde leefomgeving.

In een uitzending van DuurzaamBV Radio, vertelt Paul van Ruiten, directeur Duurzaamheid en Milieu van TNO, over Big data-innovaties die de leefomgeving verbeteren. Beluister hieronder de podcast: 

Bron: TNO