03-03-2017 09:15 | Door: Fitria Jelyta

Een slimme luier die zorgverleners draadloos informeert over wanneer die moet worden vervangen. Dit levert de zorgprofessional tijdsbesparing op, waardoor er meer tijd overblijft voor persoonlijke zorg.

De slimme luier werd mogelijk gemaakt door netwerkorganisatie Philadelphia Zorg in samenwerking met het Deense bedrijf Abena en Medisens Wireless. Met de sensortechnologie van Medisens Wireless krijgen zorgprofessionals via een app toegang tot actuele data over de vochtigheid van de zogeheten Abena Nova-luier. Vervolgens krijgen de zorgverleners een melding wanneer de luier vol zit en vervangen moet worden.

Efficiënte zorgverlening

Volgens Philadelphia draagt de slimme luier bij aan efficiënte zorgverlening, omdat het aantal onnodige verschoningen en lekkages wordt teruggebracht. Dit verlaagt de druk op het zorgpersoneel en maakt de zorg voor hulpbehoevende patiënten met incontinentie socialer. De zorgprofessional hoeft dan geen handmatige check uit te voeren om te zien of de luier moet worden vervangen.

Doordat de slimme luier wordt vervangen op het moment dat het nodig is, hoeven patiënten minder lang in een volle luier te zitten en wordt de kans op huidirritatie en wonden kleiner. Dit draagt volgens Philadelphia Zorg bij aan een vermindering van het aantal doktersbezoeken.

Zelfredzaam

“Philadelphia wil vooroplopen op het gebied van nieuwe technologieën die het leven verbeteren en cliënten en medewerkers zelfredzamer maken”, zegt Greet Prins, voorzitter van de Raad van Bestuur van Philadelphia, in een persbericht.

“Daarom testen wij als eerste zorgorganisatie wereldwijd de slimme luier. De luier wordt op verschillende locaties getest om het product zo te verbeteren, dat het bij de introductie op de markt écht aansluit op de praktijk van de zorg. De eerste resultaten van de test zijn veelbelovend.”

Continentiemanagementsysteem

Eerder hebben Singaporese onderzoekers een systeem ontwikkeld, dat via een SMS-bericht aangeeft wanneer luiers van patiënten moeten worden verschoond. Het systeem bestaat uit een vervangbare sensorstrip en bijbehorende software. 

Bron: Philadelphia Zorg | Foto: Intel Free Press via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)