07-03-2017 11:57 | Door: Hidde Middelweerd

Volkswagen heeft de Geneva Motor Show aangegrepen om hun taxi van de toekomst te presenteren: Sedric. De volledig autonome en elektrische conceptbolide belichaamt de toekomstvisie van Volkswagen op het gebied van zelfrijdend vervoer.

Dit meldt Volkswagen in een persbericht.

Zelfrijdend vervoer

Volkswagen stelt in het persbericht dat volledig zelfrijdende auto’s (niveau 5) de mobiliteitservaring van veel mensen drastisch gaan veranderen. Dat is meteen al te zien aan het design van Sedric, die niet over een bestuurdersstoel beschikt.

De autofabrikant speelt met Sedric in op deze toekomst. “Een mobiliteitsconcept gebaseerd op intensiever gebruik van auto’s leidt tot minder auto’s op de weg, minder energieverbruik en meer veiligheid”, stelt het automerk. “Daarnaast wordt mobiliteit op deze manier beschikbaar voor iedereen: kinderen, gepensioneerden, gehandicapten, mensen zonder rijbewijs en toeristen.”

Sedric is de eerste conceptauto die deze visie op de toekomst belichaamt. Volkswagen stelt echter dat er in de toekomst verschillende concepten gelanceerd worden.

Eén druk op de knop

Sedric moet aan te sturen zijn met slechts één druk op de knop, stelt Volkswagen. Die druk op de knop zorgt ervoor dat Sedric volledig automatisch naar de locatie van de eigenaar rijdt. Een ring rondom de knop zal aangeven hoe ver Sedric van die locatie is verwijderd en hoelang het nog duurt voordat het voertuig voor de neus van de eigenaar staat.

In de toekomst is het zelfs mogelijk om Sedric individueel taken te laten uitvoeren, zoals het oppikken van boodschappen, het vinden van een parkeerplek of het ophalen van gasten van het treinstation.

Interieur

Het interieur van Sedric is ruim opgezet, omdat de auto niet over een bestuurdersstoel bezit. Een stuur, pedalen en versnellingspook zijn vanwege de zelfrijdende technologie aan boord ook overbodig.

De futuristische bolide beschikt daarnaast over spraakherkenning, zodat passagiers met Sedric kunnen praten over de bestemming, de lengte van de rit, de huidige verkeersituatie en andere verzoeken.

Bekijk de onthulling van de conceptauto hier:

Bron: Volkswagen | Foto: Volkswagen