31-03-2017 12:18 | Door: Chris Thijssen

Het Gentse bedrijf QuantaCorp heeft een tool ontwikkeld die consumenten virtueel kleding van een webshop laat passen. Dat kan de hoeveelheid retourzendingen en de daarvoor benodigde distributiekilometers verminderen.

Dat schrijft HP De Tijd (via Blendle).

De tool van QuantaCorp werkt met twee foto’s die de consument met bijvoorbeeld een smartphone van zijn lichaam maakt. Het silhouet van die persoon wordt getoetst aan een grote database met lichaamskenmerken van duizenden individuen. Daarbij maakt de applicatie gebruik van kunstmatige intelligentie (A.I.). Op basis van de data maakt de tool een 3D-visualisatie van het lichaam van de consument.

Met de 3D-visualisatie is het mogelijk om kleding van een webshop virtueel te passen. Zo kan een consument zien welke maat hij het best kan bestellen. Dat verhoogt de tevredenheid van de consument over het product, wat het risico op retourzendingen verkleint.

CO2-reductie

Retourzendingen leveren niet alleen extra kosten op, leiden ook tot extra transportkilometers en daarmee samenhangende CO2-uitstoot. Zo rijdt een bezorger een keer heen en weer om een product af te leveren.

Wanneer dit product wordt teruggestuurd, moet een andere bezorger opnieuw heen en weer rijden om het product op te halen en terug te brengen naar de afzender. De technologie van QuantaCorp kan dit beperken.

Duurzame bedrijfskleding

Volgens HP De Tijd is QuantaCorp klaar om de technologie op de markt te introduceren. In eerste instantie richt de onderneming zich met name op de markt van bedrijfs- en werkkleding. Bedrijven die de applicatie van QuantaCorp gebruiken, kunnen daarmee tijd en kosten besparen.

Het bedrijf De Berkel, leverancier van werkkleding aan onder meer ziekenhuizen en retail, werkt al met de technologie van QuantaCorp. Volgens verkoopdirecteur Patrick de Beleyr levert de 3D-visualisatie een tijds- en kostenbesparing op. “Het inrichten van een pasruimte en daar werknemers laten passen, kost al snel 40 minuten. Via deze digitale weg kan het in 5 minuten. Bovendien spaart de methode het milieu”, zegt De Beleyr tegen HP De Tijd.

Gezondheidszorg

QuantaCorp ziet verder kansen voor toepassing in de gezondheidstechnologie, waar bijvoorbeeld fitness, ergonomie en gezondheidszorg gebruik kunnen maken van de lichaamsvisualisatie. Daarnaast behoort toepassing in de beveiligingssector tot de mogelijkheden. Zo zou de tool, net als de irisscan en gezichtsherkenning, kunnen worden ingezet voor lichaamsherkenning.

Bron: HP De Tijd | Foto: Shutterstock.com