05-09-2018 12:18 | Door: Martijn van der Donk

We zijn in Nederland Europees kampioen in het terugsturen van online gekochte pakketten. Dat bleek vorige maand uit een groot onderzoek van pakketdienst DPD. 9 procent van alle verstuurde pakjes worden teruggestuurd. De helft daarvan is kleding. Een onderzoeksgroep van de Hogeschool van Amsterdam onderzoekt de mogelijkheden om daar iets tegen te doen.

Een broek die ondanks de goede maat net niet lekker zit, een shirt die uit de verpakking toch net een andere kleur heeft dan op de afbeelding van de online shop. Het is een van de nadelen waar online shoppers regelmatig tegenaan lopen. Het terugsturen is in veel gevallen nog gratis voor de consument, maar de extra kosten voor het terugsturen zal in welke vorm dan ook een keer bij hem terechtkomen. Daarnaast weegt de milieulast voor die extra kilometers zwaar.

Meerdere kledingstukken

Het terugsturen van online producten is behoort bij veel consumenten al tot het standaardritueel. Om er zeker van te zijn dat de juiste maat trui erbij zit worden van hetzelfde exemplaar meerdere maten gekocht. De niet-passende kledingstukken gaan per retourzending direct terug naar de winkel.

Hoe vergroot je de kans dat een gekocht kledingstuk passend is? Met die centrale vraag zijn de onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam aan de slag gegaan. In samenwerking met innovatieve kledingbedrijven en vooral ICT-bedrijven zijn de onderzoekers op zoek gegaan naar praktische oplossingen.

Verzamelen biometrische gegevens

Die oplossingen variëren van simpele lowtech-oplossingen als een maat omrekentool voor merken of het stellen van extra vragen aan de klant. Zo verzamelt het bedrijf Bivolino, producent van luxe overhemden de biometrische gegevens (lengte, gewicht, leeftijd) van zijn klanten.

Maar ook high-tech-tools kunnen een hulpmiddel zijn om de kans op een passen kledingstuk te vergroten. Zo heeft het bedrijf Quantacorp een techniek ontwikkeld waarmee je met een mobiele telefoon of iPad een 3D-opname van jezelf kunt maken. Een opname met een professionele 3D-scanner geeft een nog nauwkeuriger resultaat. Die opnames stellen de kledingwinkels beter in staat om de juiste maat kleding naar de klant te sturen.

3D printen

Nog geavanceerder wordt het als je ook aan de productiekant maatwerk kan leveren. Met 3D-printtechnieken wordt dat steeds gemakkelijker en goedkoper. Zo is Adidas vorig jaar gestart met het 3D-printen van schoenen. Eind dit jaar verwacht het kleding- en schoenenmerk 100.000 paar schoenen te hebben geprint.

Grote vraag is wat de waarde is van de verschillende tools en of ze ook geaccepteerd worden door de klant? Vragen die binnenkort beantwoord worden door de onderzoeksgroep. Op een congres zullen ze dan hun onderzoeksresultaten presenteren.

Bekijk hier de video van de Hogeschool van Amsterdam

Bronnen: Hogeschool van Amsterdam, Modint, Adidas | Afbeelding: Shutterstock