14-09-2018 10:00 | Door: Martijn van der Donk

Verduurzamingsadviesbureau CFP Green Buildings heeft met zijn innovatie ‘De Energierobot’ De ICT Milieu Award 2018 gewonnen. De award wordt jaarlijks door Nederland ICT uitgereikt aan een ICT-project met een significante positieve impact op het milieu, door slimme innovatieve oplossingen voor energiebesparing of de terugwinning van grondstoffen.

De Energierobot maakt gebruik van big data, algoritmes en gegevens van slimme energiemeters om op maat gemaakt energiebesparingsadvies op te stellen voor gebouwen. Door ook in te zoomen op het rendement van de maatregelen, worden door de toepassing zowel de eigenaar als de gebruiker van het gebouw geprikkeld om energie te besparen.

Prestatie duurzaamheid

Na een eerste meting en verduurzaming blijft de monitoring eigenaren en beheerders inzicht geven in de prestaties van het gebouw op het gebied van duurzaamheid. Dat laatste geeft een impuls aan zowel de gebouweigenaar als -gebruiker.

De jury vindt de oplossing erg actueel, gezien de toevoeging van energiemanagement op de erkende maatregelenlijst per januari 2018, en een goede aanmoediging voor de regels die gaan voortvloeien uit het nieuwe Klimaatakkoord.

Energie besparen

De juryleden zijn ervan gecharmeerd dat deze bruikbare methode niet alleen in bestaande bouw energie kan besparen, maar door anonieme gebruiksgegevens en benchmark ook belangrijke input kan leveren voor toekomstige nieuwbouw. Ze ziet bovendien de potentie voor opschaling van de oplossing. In dit kader geeft de jury graag een eerste tip mee aan CFP: ga eens praten met de ontwikkelaars van Ipsum, zodat ook de particuliere markt kan worden bereikt.

Komende weken verschijnt op DuurzaamBedrijfsleven een drieluik van interviews met de winnaar en twee genomineerden: Asperitas en Ipsum.

Bron: Nederland ICT | Afbeelding: Shutterstock