02-04-2019 11:48 | Door: Bas Joosse

Een verpakking die voor 99,78 procent recyclebaar is: het Amerikaanse merk REN Skincare ontwikkelde er een voor de zonnebrandcrème van het merk Clean Screen. Suez.Cirpack certificeert het huidverzorgingsproduct nu als recyclebaar.

De verpakking van Clean Screen is volgens Suez.Cirpack bijna volledig recyclebaar, omdat de dop en tube allebei van polypropyleen gemaakt zijn. Dit type plastic wordt in veel landen ingezameld, gesorteerd en gerecycled. Suez.Cirpack maakt onderdeel uit van grondstoffenbedrijf Suez.

“Suez.Cirpack beoordeelt de recyclebaarheid van een verpakking op basis van een heldere methodologie gecombineerd met operationele kennis en big data. Om in aanmerking te komen voor een certificaat moet minstens 50 procent van de verpakking recyclebaar zijn”, legt Vincent Mooij, manager van Suez.Cirpack uit.

In de verpakkingsindustrie ontbreekt het nu aan regels over wat producenten over recyclebaarheid op hun verpakkingen moeten zetten. “De huidige recycle-claims op verpakkingen zijn vaak theoretisch en kunnen een verkeerd signaal geven. Een voorbeeld daarvan zijn verpakkingen van biologisch-afbreekbaar plastic. Daarbij wordt aan de consument het beeld gegeven dat ze heel goed gerecycled of gecomposteerd kunnen worden. De werkelijkheid is echter dat recyclingbedrijven problemen ondervinden met de recycling van deze verpakkingen. Daarom gaan ze uiteindelijk nagenoeg altijd de verbrandingsoven in”, stelde Mooij eerder.

Verpakkende bedrijven betalen een bijdrage voor alle verpakkingen die zij op de markt brengen. Sinds januari dit jaar is de hoogte van die bijdrage afhankelijk van hoe goed een verpakking recyclebaar is.

Nieuwe verpakking

REN Skincare is onderdeel van Unilever. In 2025 moeten alle plastic verpakkingen van het Nederlands-Britse concern herbruikbaar zijn. Daarnaast kondigde het bedrijf in januari aan dat vijf merken, waaronder REN Skincare, experimenten gaan uitvoeren met nieuwe soorten verpakkingen, die worden gemaakt van aluminium en glas.

Bekijk in onderstaande infographic hoe de ideale verpakking eruit ziet:  

Bron: Suez | Afbeelding: Adobe Stock