17-04-2019 14:47 | Door: Sanne Bode

Er is een transitie gaande in de verpakkingswereld waarbij circulair verpakken de norm wordt. De keuze om verpakkingen te verduurzamen is onvoorwaardelijk: verpakkingen hebben een belangrijke functie, maar tegelijkertijd bestaat 20 procent van het afval in Nederland uit verpakkingen. Zowel in het bedrijfsleven als door de overheid worden ambities geformuleerd en concrete stappen gezet om duurzaam te verpakken.

Steeds meer bedrijven gaan op zoek naar duurzame alternatieven om de milieuafdruk van hun verpakkingen te verlagen. Daar komt veel bij kijken omdat verduurzaming in alle stappen in de verpakkingsketen mogelijk is: Niet alleen het verpakkingsmateriaal bepaalt de duurzaamheid, maar ook de productiefase, het verpakkingsproces, de logistiek en de afvalfase zoals hergebruik en recycling. Door samenwerking met andere bedrijven uit de verpakkingsketen wordt er naar innovatieve oplossingen gezocht.   

Ook vanuit de politiek neemt de druk toe om verpakkingen te verduurzamen en daarmee de hoeveelheid plastic te verminderen. Door maatregelen te nemen, nieuwe initiatieven en de wet- en regelgeving aan te scherpen, worden er stappen gezet richting een duurzame toekomst voor verpakkingen. In dit Insight Report zet DuurzaamBedrijfsleven de recente ontwikkelingen op een rij.

 

Meer weten over verpakkingen?

Op 18 juni organiseert DuurzaamBedrijfsleven het thema-event Duurzaam Verpakt in Jaarbeurs Media Plaza in Utrecht. Duurzaam Verpakt is hét evenement over verpakkingen voor beslissers en professionals op het gebied van supply chain, inkoop, R&D, innovatie en duurzaamheid van bedrijven uit de gehele verpakkingsketen.

Meer informatie en inschrijven

Beeld: Adobe Stock.