27-10-2015 07:10 | Door: Thijs ten Brinck

Het Britse Energy Technologies Institute (ETI) stelt dat drijvende offshore windparken in 2025 niet duurder zijn dan andere hernieuwbare energiebronnen.

ETI verwacht dat de drijvende windmolens in het ‘midden van het komende decennium’ tegen een kostprijs van £ 85 (€ 116) per megawattuur duurzame energie opwekken. Dat is goedkoper dan de groene elektriciteit die zonneparken in Groot-Brittannië nu produceren.

“Groot-Brittannië heeft 70 tot 100 kilometer uit de kust uitstekende locaties voor windenergie maar met een zeediepte van 50 tot 100 meter is daar met conventionele funderingen geen windpark te bouwen”, schrijft ETI in een rapport. Drijvende, iets duurdere, funderingen kunnen op deze windrijke locaties binnen afzienbare tijd wel betaalbare elektriciteit opwekken.

Dobberende pilots

Voor de kust van Portugal, Duitsland en binnenkort ook bij Frankrijk en Denemarken experimenteren bedrijven al met drijvende turbines. Bij Japan, Hawaii en voor de Californische kust ontwikkelen bedrijven al plannen voor grootschalige drijvende windparken.

Bijkomend voordeel van de dobberende windturbines is dat ze in de haven af te monteren zijn en als complete installatie naar het windpark zijn te slepen. Ook voor onderhoud en reparatiewerkzaamheden biedt het drijven voordelen.

Bron: ETI, Windpower Monthly | Foto: Siemens