26-10-2015 09:27 | Door: Thijs ten Brinck

Het Belgische energiebedrijf Electrabel heeft de eerste zeven windturbines geplaatst in een windpark dat dagelijks 170 treinen van duurzame elektriciteit zal voorzien.

Het windpark Greensky, bij het Vlaamse Gingelom, krijgt 25 windmolens met een vermogen van 2 megawatt per stuk. Het windpark levert de opgewekte windstroom direct aan het stroomnetwerk van de Belgische spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel.

wind elektrabel

De samenwerking tussen Elektrabel en Infrabel vergroent het Belgische openbaar vervoer. Als het windpark volledig operationeel is, rijden 170 treinen op hernieuwbare energie.

Met het 50 megawatt grote windpark is 5 procent van het Belgische trienverkeer straks groen.

Duurzaam Nederlands voorbeeld

In Nederland sloten de samenwerkende treinvervoerders, verenigd in brancheorganisatie Vivens, een contract met Eneco om alle treinen in Nederland op windenergie te laten rijden. In 2018 rijdt de hele spoorsector op groene stroom uit nieuw gebouwde windparken.

De helft van de opwekcapaciteit realiseert Eneco volgens het contract in eigen land. Het offshore-windpark Luchterduinen, met 129 megawatt uit 43 windturbines, levert 20 procent van zijn opbrengst aan Vivens.

Bron: Electrabel, HLN | Foto: Alfenaar, via Flickr Creative Cmmons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven), Electrabel