27-10-2015 09:07 | Door: Thijs ten Brinck

De 37 Nederlandse energiemaatschappijen verstookten voor de elektriciteitsproductie het afgelopen jaar 5 procent meer steenkool. De groenste stroom komt opnieuw van kleine gespecialiseerde leveranciers.

De kleinere duurzame energiemaatschappijen Pure Energie, Qurrent en DE Unie scoren een tien in de ranking van de Consumentenbond en de organisaties Hivos, Greenpeace, WNF Natuur & Milieu en Wise. Ook kleinere partijen als VandeBron, GreenChoice en HVC Energie scoren een dikke voldoende.

duurzaam

De organisaties hebben de maatschappijen voor de ranglijst beoordeeld op productie, inkoop, levering van elektriciteit en op investeringen in nieuwe al dan niet duurzame stroombronnen.

De grotere partijen als Nuon, Essent en E.on blijven allen onder de 5 steken. Eneco en Electrabel doen het met respectievelijk een 6,2 en een 5,9 onder de grote leveranciers het best. Ook de duurzaamheidsprestaties van het relatief groene Eneco zijn echter sterk gedaald.

Goedkope steenkool

Een groter aandeel van de Nederlandse stroom is vorig jaar opgewekt met steenkoolcentrales. Bij het verbranden van kolen is de CO2-uitstoot ongeveer twee keer zo hoog als bij het opwekken van stroom met aardgas.

De prijs van steenkool daalt al enige jaren, onder meer omdat energieleveranciers in de Verenigde Staten grootschalig overstappen op schaliegasgestookte stroomproductie.

In Nederland hebben gascentrales het door de goedkope kolen en de concurrentie van enkele nieuwe grote kolencentrales juist erg moeilijk. Enkele centrales zijn dit jaar failliet gegaan en andere leveranciers schakelen de onrendabele gasturbines van het net.

Hoewel er in het afgelopen jaar enkele grote windparken in bedrijf zijn genomen daalde het gemiddelde rapportcijfer van alle leveranciers van een 5,7 naar een 5,5. Lees hier het gehele rapport

Bron: Natuur & Milieu, Consumentenbond | Foto: Jeremy Buckingham (header), via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven), Natuur & Milieu (side)