05-03-2013 15:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Zonne- en windenergie groeit de laatste jaren enorm, terwijl aardwarmte achterblijft. Daar lijkt verandering in te komen.

Uit een analyse van onderzoeksbureau Pike Research blijkt dat er 454 nieuwe projecten, in 64 landen, rond aardwarmte (en geothermie) in de pijplijn zitten. In totaal zijn deze projecten goed voor 18,5 gigawatt aan energie. Ter vergelijking: op dit moment is er wereldwijd voor 11 gigawatt aan aardwarmte geïnstalleerd, nog niet eens 0,2 procent van alle wereldwijde energiebronnen.

De International Energy Agency (IEA) wil dan ook dat er een krachtiger beleid komt om de komst van aardwarmte een boost te geven. Als voorbeeld wordt Indonesië genoemd, waar dankzij feed-in tarieven nu veel in deze vorm van energie wordt geïnvesteerd. Het land heeft enorme geothermische bronnen, waardoor straks 80 procent van alle Aziatische aardwarmte uit de archipel komt.

Duitsland kent ook een feed-in tarief, maar hier loopt de ontwikkeling minder storm. In het politiek onrustige Kenia lopen wel veel projecten. Niet dankzij speciale tarieven, maar door financiële steun van internationale ontwikkelingsbanken.

Innovatie

Er vinden volop innovaties plaats om aardwarmte goedkoper te maken, volgens Pike Research een teken dat de interesse naar deze vorm van energie toeneemt. Zo loopt er een groot demonstratieproject in IJsland en Italië, waar door het ‘injecteren’ van water ondergrondse stoomreservoirs worden gecreëerd. Ook probeert AltaRock Energy, met financiële steun van onder andere Google, technieken te ontwikkelen waardoor het boren naar aardwarmte goedkoper wordt.

Lange tijd werd aardwarmte niet interessant gevonden, omdat de ontwikkelingstrajecten met 4 tot 8 jaar relatief lang zijn. Daarnaast is het boren duur en levert het vaak niet de gewenste resultaten op. Met de tot dusver gebruikte technologie is het alleen mogelijk te boren op plekken waar van nature heet water of stoom dicht bij het aardoppervlakte ligt, of juist naar warmtereservoirs die diep in de aarde liggen.

De start mag dan lang duren en een enorme kostenpost zijn: wanneer het project online komt biedt het een stabiele omzet. Dat is ook de reden waarom de Amerikaanse bank JP Morgan acht installaties van de grootste geothermische ontwikkelaar, het Israëlische Ormat, heeft gekocht.

Bron: Sustainable Business

Foto: Bill Ward via Flickr.com