06-03-2013 10:18 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Wetenschappers van de Harvard University hebben een voetbal ontwikkeld die de bewegingsenergie van het spel omzet in elektriciteit.

Na een jaar werken met verschillende prototypes en proefprogramma's hebben de onderzoekers nu een bal gereed voor productie. Binnenin de bal zit een slingermechanisme dat de kinetische energie van het rollen, botsen en trappen omzet in elektrische stroom en die opslaat in een oplaadbare batterij.

Het hele mechanisme is beschermd in een erg duurzame mousse die bestand is tegen ruw terrein, waardoor de bal niet leeg kan lopen. De bal weegt amper 140 gram meer dan de officiële voorschriften voor voetballen van de wereldvoetbalbond FIFA.

Half uur voetballen, drie uur studeren

De bal heeft een bijzonder voordeel  in regio's waar er geen betrouwbare stroomvoorziening is. Een halfuurtje voetballen levert al drie uur aan verlichting op, via een meegeleverde, zuinige led-lamp.

Zo vormt de bal een broodnodig alternatief voor gevaarlijke alternatieven als kerosinelampen. Ongelukken met dit soort lampen veroorzaken duizenden slachtoffers van brandwonden per jaar. Verlichting is belangrijk, omdat zo leerlingen in ontwikkelingslanden de mogelijkheid hebben om 's avonds te studeren. Zodat ze overdag langer kunnen voetballen.

Het team produceert momenteel een paar honderd ballen per week, maar is een campagne begonnen om geld op te halen en zo het productieproces op te krikken. De prijs is nog niet bekend.

Bron: IPS

Foto: Uncharted Play