28-10-2015 09:48 | Door: Thijs ten Brinck

Ondanks het relatief grote aandeel zonne- en windenergie op de Duitse stroomnetten heeft Duitsland een positieve stroomhandelsbalans. Voor dit jaar komt die uit tot € 1,5 à 2 mrd.

Met de grote capaciteit aan duurzame, niet stuurbare stroombronnen moet Duitsland op winderige of zonnige dagen regelmatig stroom verkopen aan zijn buurlanden. Op andere momenten moet het Duitsland stroom inkopen over de grens.

In 2014 leverde de handel Duitsland € 1,7 mrd op

Uitgaande van de economische wetten van vraag en aanbod ligt het in de lijn der verwachting dat de prijs, die de Duitse energiebedrijven kunnen bedingen op duurzame stroomoverschotten, relatief laag ligt. Bij stroomtekorten zou Duitsland een premium moeten betalen om via de import van regelbare stroom toch zijn economie draaiende te houden.

Dat blijkt volgens een studie van het Duitse Fraunhofer Instituut precies andersom te liggen. In 2014 lagen de prijzen voor de export hoger dan de tarieven die Duitsland betaalde voor import van stroom. Daar Duitsland ook nog eens meer stroom exporteert dan het van over de grenzen binnenhaalt, verdiende Duitsland het afgelopen jaar € 1,7 mrd aan de stroomhandel.

Voor 2015 verwachten de analisten van Fraunhofer een positieve balans van dezelfde orde.

Bron: Fraunhofer, PV Tech | Foto: Fraunhofer (bottom), Dennis Jarvis, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)