06-03-2013 12:19 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De EU gaat per vandaag de import van Chinese zonnepanelen registreren – vooruitlopend op de uitkomst van een onderzoek naar dumping en Chinese overheidssteun.

Met de registratie wordt het mogelijk om met terugwerkende kracht heffingen op te leggen als blijkt dat de fabrikanten van zonnepanelen in China overheidssteun krijgen. Europese producenten van zonnepanelen vermoeden dat dit het geval is, door de extreem lage prijzen van Chinese zonnepanelen.

Producenten uit China, waaronder mondiale marktleider Suntech,  hebben sinds 2004 een marktaandeel van 80 procent op de Europese zonnepanelenmarkt weten te veroveren. De import van Chinese zonnepanelen bereikte in 2011 een recordhoogte van €21 mrd.

De Europese producenten hebben zich inmiddels verenigd in de lobbygroep ProSun en in Brussel gevraagd om een officieel onderzoek. Dat moet uitwijzen of Chinese producenten overheidssteun krijgen, en of zij zonnepanelen dumpen op de Europese markt onder de kostprijs.

ProSun: dit werkt onmiddellijk

In afwachting van de uitslag verklaarde de EU Handelscommissie vandaag dat “we de import van deze producten gaan registreren om er zeker van te zijn dat, indien mocht blijken dat er reden is om antidumping boetes op te leggen, deze heffingen ook inderdaad met terugwerkende kracht geheven kunnen worden.”

Per  6 maart 2013 worden de Chinese importen voor een periode van 9 maanden  geregistreerd.

De voorzitter van ProSun, Milan Nitzschke, verklaarde zeer verheugd te zijn over de maatregel: ‘Dit heeft onmiddellijk gevolgen voor de import van Chinese zonnepanelen. De Europese importeurs lopen nu het risico dat ze in een later stadium een flinke boete moeten betalen.’

Meer duidelijkheid

Hoewel de regeringen van de lidstaten begin december moeten besluiten of er inderdaad een importheffing wordt ingesteld op  Chinese zonnepanelen, zal de Europese Commissie al begin juni een besluit moeten nemen over voorlopige antidumping boetes  - indien blijkt dat er onder kostprijs verkocht wordt.

Begin augustus zal de Commissie een besluit moeten nemen op mogelijke regulerende heffingen indien er sprake is van Chinese overheidssubsidies.

Bron: Bloomberg

Foto: Glyn Lowe Photoworks at Flickr.com