05-04-2012 19:48 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Japanse en Oostenrijkse wetenschappers hebben een zonnecel gemaakt die dunner is als spinrag en flexibel genoeg om rond een menselijke haar gevouwen te worden.

De zonnecel is slechts 1,8 micrometer dik (een micrometer is een duizendste deel van een millimeter) en is daarmee een tiende van de dikte van de dunste zonnecel tot nu toe. Ook is het net als spinrag zeer elastisch.

“De dikte van [de zonnecel] is minder dan een gemiddelde draad van spinnenzijde,” meldden de wetenschappers in het online wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.

Kleren

De zonnecel produceert per gram 10 W aan energie. De efficiëntie van de omzetting van zonne-energie naar elektriciteit is 4,2 procent. Dat is een stuk lager dan gemiddelde zonnepanelen die 20 tot 25 procent halen.

De zonnecel zou echter gebruikt kunnen worden om energie op te wekken en op te slaan in kleine apparaten. “Ultradun zijn betekent dat je het gewicht niet voelt,” zei Tsuyoshi Sekitani, een van de onderzoekers aan de Universiteit van Tokio. “Je zou [de zonnecel] aan je kleren vast kunnen maken om elektriciteit te genereren.”

Buiging

Een ander voordeel van de kleine zonnecel is dat het evenveel energie blijft omzetten ook als het gevouwen of gebogen wordt. Sekitani zei dat het geen probleem is om de zonnecellen groter te maken. “De energieproductie van zonnecellen neemt toe met hun grootte. Maar de zachtheid van dit materiaal zorgt ervoor dat het minder gevoelig is voor schade door buiging, zelfs als het groter wordt.”

De zonnecel kan daarnaast in grote hoeveelheden worden gemaakt. Dat is een uitdaging voor de toekomst. Sekitani zei dat het team de efficiëntie van de zonnecel wil verhogen en binnen vijf jaar een commerciële toepassing te hebben.

Bron: Physorg

Foto: Gregory Jordan