02-11-2015 09:54 | Door: Thijs ten Brinck

Het Duitse bedrijf Fos4X levert systemen die de efficiëntie en veiligheid van windmolens vergroten. Met een waarschuwingssysteem voor ijsvorming verhoogt Fos4X de duurzame stroomopbrengst van windparken.

Met de optische meetsystemen van Fos4X kunnen windturbines jaarlijks tientallen uren extra draaitijd maken. Per 100 megawatt aan geïnstalleerd vermogen leveren de windmolens zo 4.000 megawattuur extra aan duurzame stroom per jaar. Dat is dezelfde hoeveelheid als het jaarverbruik van 1.100 huishoudens.

Het retrofitsysteem verdient zich binnen twee jaar terug

Fos4X installeert de glasvezelsystemen op windturbinebladen, waar ze heel precies monitoren of er ijs of sneeuw aan de wieken blijft plakken. Pas als dat het geval is zet het systeem de windmolen voor de veiligheid stil.

Door in plaats van te gokken echt te meten, verhoogt Fos4X het aantal draaiuren dat windmolens jaarlijks veilig kunnen maken. Op basis van tests met veertien windmolentypes in verschillende landen claimt het Duitse techbedrijf dat het retrofitsysteem zichzelf binnen twee jaar terugverdient.

Meten is weten

In de winter hebben de molenwieken van windturbines te kampen met ijsaangroei. Het ijs en de sneeuw die aan de turbinebladen blijven plakken, brengen de windmolen in onbalans.

Dat kan leiden tot schade of onveilige situaties. Als er risico bestaat voor ijsvorming zetten beheerders van windparken de molens daarom stil. Nu doen windparkeigenaren dat, op basis van algemene temperatuur- en weerdata, vaak overvoorzichtig. Dankzij de veel preciezere meting van Fos4X kunnen de windparkbeheerders veilig de opbrengst maximaliseren. 

Bron: Fos4X, Renews | Foto: Lars Falkdalen Lindahl, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)