08-03-2013 12:01 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Nederlandse kolencentrales veroorzaken indirect jaarlijks zo'n €386 mln aan gezondheidszorgkosten en inkomstenderving. Dat is de schatting van de Europese Health and Environment Alliance (HEAL).

In ons land staan acht elektriciteitscentrales die geheel of gedeeltelijk op steenkolen draaien, de meest schadelijke brandstof voor mens en milieu. HEAL berekende voor elk land in de Europese Unie hoe vaak gezondheidsproblemen voorkwamen die geheel of grotendeels door kolencentrales veroorzaakt worden, zoals chronische longziekten en sommige hartaandoeningen. Op basis daarvan maakte de organisatie een kostenraming.

Volgens HEAL zijn alle kolencentrales in de EU verantwoordelijk voor jaarlijks in totaal 18.200 miskramen, 2,1 miljoen dagen medicijngebruik, 4,1 miljoen 'verloren' werkdagen waarin iemand afwezig is of minder actief, en 28,6 miljoen situaties met ademhalingsklachten. Dat zorgt in de Europese Unie voor een totale schadepost van maximaal €42,8 mrd per jaar.

HEAL is een Europese non-profitorganisatie die onderzoekt welke invloed het milieu op de gezondheid heeft. Ze demonstreren hoe door middel van beleid de gezondheid en kwaliteit van het leven verbeterd kan worden. De organisatie werkt samen met 65 organisaties uit de zorgsector, verzekeraars, patiënten en milieu-experts, en wordt door de Europese Unie gefinancierd.

Verborgen milieukosten

In januari schreef DuurzaamBedrijfsleven.nl over de verborgen miljarden: de verborgen kosten van niet duurzaam ondernemen. Adviesbureau KPMG berekende dat bedrijven wereldwijd ongeveer €642 mrd aan verborgen milieukosten veroorzaakten, een stijging van 52 procent ten opzichte van 2002.

Bron: ANP

Foto: Eric Schmuttenmaer via Flickr.com