30-10-2015 13:51 | Door: Dimitri Reijerman

De VN stelt dat de plannen van nationale overheden om hun CO2-uitstoot te reduceren, onvoldoende zijn om de opwarming van de aarde te beperken tot de kritieke grens van 2 graden Celsius.

In een tussenrapport analyseren de Verenigde Naties de 119 plannen die 146 landen ingediend hebben aan de vooravond van de klimaattop in Parijs. Volgens de VN gaan de huidige plannen van de lidstaten niet ver genoeg om te voorkomen dat de door wetenschappers als kritiek genoemde grens van 2 graden Celsius wordt doorbroken.

Toch is de VN optimistich over de trend en spreekt het over een 'nieuw momentum' omdat meer landen dan ooit de klimaatproblematiek serieus nemen. De zogeheten intended nationally determined contributions van de lidstaten zijn doorberekend goed voor een stijging van de gemiddelde temperatuur op aarde in 2100 van 2,7 graden Celcius. Daarmee is er een kans op een akkoord tijdens de COP21-conferentie waarbij de CO2-emissies dusdanig beperkt worden, dat de 2 graden-grens in zicht blijft.

Daling CO2-uitstoot per capita

Volgens de VN zijn de ingediende plannen van de lidstaten goed voor 86 procent van de wereldwijde emissies. Dat is ruim vier maal meer dan het Kyoto-akkoord. Desondanks stijgt de CO2-uitstoot met de ingediende plannen de komende decennia nog steeds: de VN komt uit op 55 gigaton CO2 in 2025 en 57 gigaton in 2030, een stijging van 22 procent ten opzichte van 2010. Wel daalt de uitstoot per inwoner in 2030 met 9 procent.

Bron: VN | Foto: Pekka Vahakangas, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)