02-11-2015 13:59 | Door: Erik Verheggen

Leverancier van lokale duurzame energie DE Unie en energiebedrijf Eneco gaan samenwerken om lokale energiecoöperaties te ondersteunen.

Eneco wordt lid van DE Unie, waarbij het dezelfde rechten en plichten krijgt als de andere coöperatieleden. De energiereus en DE Unie zijn ervan overtuigd dat lokale initiatieven een sleutelrol spelen in de overgang naar een duurzame energievoorziening, meldt Eneco.

Het is de eerste keer dat een Nederlands energiebedrijf een verregaande samenwerking aangaat met een grote groep lokale energiecoöperaties. Dankzij de samenwerking kan DE Unie burgers en ondernemers die een energiecoöperatie willen opzetten of uitbouwen, faciliteren.

Duurzame energie

Diensten die DE Unie met steun van Eneco aanbiedt liggen bijvoorbeeld op het gebied van lokale opwekking van duurzame energie, financiering, inkoop van duurzame energie, technische en juridische advisering en lokale marketing.

eneco De Unie

DE Unie ondersteunt sinds 2013 initiatiefnemers in heel Nederland bij het opzetten en faciliteren van lokale energiecoöperaties. Het bedrijf werkt voor twintig snel groeiende lokale energiecoöperaties waaronder TexelEnergie, Zeeuwind en Amsterdam Energie.

Directeur Brendan de Graaf ziet het aantal technische, financiële en juridische vragen toenemen: “Het opzetten van een energiebedrijf en alles wat daarbij komt kijken is veelomvattend”, zegt hij. “Veel lokale coöperaties hebben hulp nodig om te starten of uit te bouwen. Of het nu gaat om de aanleg van een zonnepark, de risicovolle in- en verkoop van energie of het werven van leden.”

Jeroen de Haas, bestuursvoorzitter van Eneco Groep: “Nederland telt al meer dan driehonderd lokale en regionale energie-initiatieven, waarbij een aantal pioniers zelf de regie neemt over de energievoorziening. Wij omarmen deze beweging, die nu al een grote bijdrage levert aan de groei van lokaal opgewekte hernieuwbare energie uit bijvoorbeeld zon of wind.”

Duurzaamste energieleverancier

DE Unie werd door Hivos, de Consumentenbond en Greenpeace uitgeroepen tot duurzaamste energieleverancier van Nederland. Samen met Qurrent en Pure Energie scoorde het bedrijf een 10. Eneco behaalde in deze ranglijst net een voldoende. Met een 6,2 is het bedrijf volgens de opsteller van de lijst een duurzame middenmotor.

Bron: Eneco | Foto: äquinoktium, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven), Eneco