05-04-2012 19:50 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Duitse zonnecelfabrikant Q-Cells is failliet. Het omvangrijke bedrijf is het zoveelste slachtoffer van de Chinese stuntprijzen voor zonnepanelen.

De sterk gedaalde prijzen voor zonnepanelen door de massaproductie in China heeft inmiddels wereldwijd hun tol geëist. Q-cells is hiermee de zoveelste in de reeks faillissementen van zonnefabrikanten, waartoe ook Solon, Solar Millennium en Solarhybrid behoren.

Begin deze week werd de handel van Q-Cells bij een koers van € 0,17 stilgelegd. Op het hoogtepunt van het bedrijf in 2007 was dat nog € 84.

In 2010 boekte Q-Cells nog een bescheiden winst van € 19 mln. Het bedrijf, bestaande uit meer dan 2000 medewerkers, heeft afgelopen jaar een recordverlies van € 846 mln geleden.

Nederlandse sector

Ook de Nederlandse zonnecellenbranche kampt met de ontstane prijsdruk door de Chinese massaproductie. Onlangs vroegen de Nederlandse fabrikanten Solar Total, Scheuten Solar en Helianthos uitstel van betaling aan.

Kredietverstrekkers, zoals Sustainable Innovation Ventures, maken zich sterk om fabrikanten overeind te houden.

‘s Werelds grootste

Q-Cells was een van de eerste bedrijven die zich op grote schaal richtte op de productie van zonnecellen. Door een sterke stimulering van de Duitse overheid was het bedrijf ooit ‘s werelds grootste zonnecelfabrikant. Begin van dit jaar stopte de Duitse overheid echter de riante subsidies op zonnecellen. Q-Cells hoopt nog op een doorstart.

Bron: EurActiv

Foto: snow0810