12-03-2013 11:22 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Als Libië 0,1 procent van het land zou gebruiken voor zonne-energie, zou dit dagelijks vijf keer meer energie opleveren dan olie nu oplevert.

Dagelijks is er in Libië genoeg zonlicht om een exporteur van zonne-energie voor Afrikaanse en Europese landen te worden. Er is ook een mogelijkheid voor het produceren van windenergie. Libië zou hierdoor op den duur schone energie onafhankelijk kunnen worden. Dat is te lezen in het vaktijdschrift Renewable Energy.

Libië produceert ongeveer 1,4 miljoen vaten olie per dag, waarvan 70 procent voor de export bedoeld is. Dat levert het Afrikaanse land $12 mrd (€9,2 mrd) op jaarbasis op. Libië heeft nog ongeveer 48 miljard vaten in de grond zitten.

Maar de potentie van zonne-energie is veel groter. Omgerekend heeft zonne-energie de potentie van 7 miljoen vaten olie per dag. Met andere woorden, de zon kan vijf keer zo productief zijn als olie. Daarvoor zou dus 0,1 procent van het totale oppervlakte met zonnepanelen moeten worden bedekt – een gebied ter grootte van de provincie Zeeland.

Zonnepanelen

Door de grote woestijn die Libië heeft, is er makkelijk plek om het Noord-Afrikaanse land te voorzien van zonnepanelen. Libië heeft 6 miljoen inwoners en 1,1 miljoen vierkante kilometer aan woestijnoppervlakte. De panelen zouden veel landen van stroom kunnen voorzien.

Het hoge niveau van de dagelijkse zonnestraling in het land maakt het gebruik van zonne-energie nog aantrekkelijker. In verschillende gebieden in Libië kan er tot 8,1 kilowattuur per vierkante meter per dag worden opgewekt. De gemiddelde zonnestraling in het Verenigd Koninkrijk is minder dan de helft hiervan.

Omslag

Wetenschappers verwachten desalniettemin niet dat er snel een omslag zal zijn in het produceren van energie. Het produceren van olie en gas zit ingebakken in de Libische cultuur en economie. Critici zeggen verder dat het plan teveel ruimte in beslag zal nemen.

De Libische overheid heeft al wel interesse getoond in de ontwikkeling van schone energie. Dit zou gefinancierd kunnen worden uit olie- en gasexport.

Foto: Paul Ealing 2011 via Flickr.com

Bron: Cleantechnica.com