06-11-2015 09:28 | Door: Thijs ten Brinck

Duitse onderzoekers zijn klaar om een nieuwe kernfusiereactor te testen. De vreemd gevormde machine zou een grote stap zijn op weg naar commerciële duurzame energie uit kernfusie.  

Met een ogenschijnlijk chaotische, maar zeer precies berekende vorm verwachten onderzoekers van het Duitse Max Planck Instituut een betere manier te hebben gevonden om energie op te wekken met kernfusie. 

sterrelalrot

Kernfusie is een relatief veilige en schone vorm van kernenergie. In een kernfusiereactor smelten lichte waterstofdeeltjes samen, hetzelfde principe dat de zon en de sterren laat schijnen. Kernfusie is een alternatief voor kernsplitsingsreactoren, die zware metalen als uranium splitsen maar ook veel nucleair afval produceren.

Ondanks tientallen jaren van intensief onderzoek is het tot op heden niet gelukt om zinvolle hoeveelheden energie op te wekken met kernfusie.

Donuts en kronkels

In plaats van een reguliere donutvorm, zoals het in aanbouw zijnde miljardenproject Iter, heeft de kernfusiereactor Wendelstein 7-X een gedraaide ronde vorm.

Dankzij de twist in de zogeheten stellarator zijn de superhete gassen, met temperaturen van miljoenen graden Celsius, in de kernfusiereactor beter te controleren. Dat is belangrijk, want om de reactor draaiende te houden moeten supermagneten in de schil van de reactor juist tot ruim 200 graden onder nul gekoeld blijven.

De bijzondere kronkelvorm is met supercomputers zeer precies berekend. Het heeft 19 jaar geduurd en € 1 mrd gekost om de Duitse stellarator gebruiksklaar te maken. In november 2015 maakt de machine naar verwachting zijn eerste testuren.

Bekijk een filmpje over de Wendelstein 7-X kernfusiereactor:

Bron: Science, RedOrbit | Foto: Science (side), Ecole polytechnique Paris (header), via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrifjsleven)