06-11-2015 07:50 | Door: Thijs ten Brinck

Aan de kust van het IJsselmeer bij Urk installeert Energiebedrijf RWE/Essent twaalf windmolens met een totale capaciteit van 90 megawatt. RWE investeert in totaal € 150 mln in het project.

De eerste van de twaalf 7,5 megawatt-windturbines is aangesloten op het stroomnet. Het project ligt op schema en zal in 2017 volledig voltooid zijn.

De eerste nieuwe windturbine levert volgens RWE, het Duitse moederbedrijf van Essent, al evenveel stroom als de vijftig kleinere windmolens die eerder op de windrijke locatie stonden.

429 megawatt voor 400.000 huishoudens

In de jaren tachtig van de vorige eeuw was dit windpark van Essent, met een totaal vermogen van 15 megawatt, het grootste in Europa. Hoewel de nieuwe turbines per stuk de helft van het vermogen van dit windpark hebben, is de jaaropbrengst aan duurzame stroom dankzij een groter aantal draaiuren even groot als die van de vijftig oude molens.

Het windpark Zuidwester is onderdeel van het in totaal 86 windturbines grote windpark Noordoostpolder, dat deels in het IJsselmeer staat. Het windpark levert straks maximaal 429 megawatt. De jaaropbrengst van het gehele project is even groot als het stroomverbruik van 400.000 huishoudens.

Bron: RWE | Foto: RWE