15-03-2013 16:31 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het afgelopen jaar nam de installatie van zonnepanelen in de VS ten opzichte van 2011 met 76 procent toe. Dit is vooral te danken aan een aantal grote projecten.

Dit brengt onderzoeksbureau GTM Research in samenwerking met Solar Energy Industries Association (SEIA) naar voren. In totaal kwam er in de Verenigde Staten voor 3.3 gigawatt aan geïnstalleerd vermogen bij. Dit is bijna 10 procent van de globale installatie van zonne-energie in 2012.

[caption id="attachment_52196" align="alignright" width="350"] Bron: Clean Technica (Klik voor vergroting)[/caption]

Een aantal grote projecten in het zuidwesten van de VS zijn vooral de oorzaak van de extreme toename. Eén derde (1 gigawatt) werd namelijk in de staat Californië geïnstalleerd, gevolgd door Arizona met 710 megawatt. New Jersey houdt de eer van de eastcoast hoog, dankzij de installatie van 415 megawatt. Dankzij deze projecten stond er begin januari een totaal geïnstalleerd vermogen van 7.2 gigawatt aan zonne-energie. De waarde van de Amerikaanse zonne-energiemarkt steeg met 34 procent naar $11,5 mrd (€8,8 mrd).

Ook voor 2013 verwachten SEIA en GTM Research een toename van installaties. Dit jaar niet met 76 maar met 29 procent: goed voor 4.3 gigawatt. Voor de komende jaren wordt ook een toename verwacht: in 2016 zelfs met 9 gigawatt. Dit komt doordat in dat jaar de ‘solar investment tax credit’ afloopt: een middel van de overheid om de komst van zonne-energie te stimuleren.

Mijlpaal zonne-energie

Eerder maakte de European Photovoltaic Industry Association (EPIA) al bekend dat er op dit moment wereldwijd 101 gigawatt aan vermogen staat. Daarmee kan Nederland vier keer volledig van elektriciteit worden voorzien. Ondanks de economische crisis blijft de Europese Unie de kar trekken op het gebied van zonne-energie.

In Europa zakte de installatie van nieuwe zonnepanelen echter van 23 gigawatt in het recordjaar 2011 naar 17 gigawatt in 2012. Tegelijkertijd steeg de bouw van nieuwe installaties buiten Europa van 8 naar 13 gigawatt. Dit duidt erop dat de verhoudingen aan het veranderen zijn.

Bron: Bloomberg

Foto: Ell Brown via Flickr.com