13-11-2015 10:10 | Door: Thijs ten Brinck

Technologieconcern Apple voorziet de Sustainable Energy Authority of Ireland (SEAI) van investeringsgeld voor innovatieve golfenergieconcepten.

Apple stelt € 1 mln beschikbaar voor tests met golfenergiegenerators in de Galway Bay aan de westkust van Ierland. Het Amerikaanse techconcern overweegt op termijn golfenergie te gebruiken om zijn datacentrum in de county Galway van duurzame stroom te voorzien.

In 2020 moet Ierland 40 procent van zijn energie duurzaam opwekken.

“We zijn enthousiast over de kansen van energie uit de oceaan”, zegt Lisa Jackson, als vicepresident verantwoordelijk voor het milieu- en mvo-beleid bij Apple. “We zetten ons volop in om al onze activiteiten van 100 procent hernieuwbare energie te voorzien. Investeren in innovatie brengt dat doel eenvoudiger dichterbij.”

Duurzame datacentra Ierland

Apple, Google, Microsoft en Facebook investeren de komende jaren fors in nieuwe rekencentra in Ierland. De energie-intensieve datacentra verhogen het stroomgebruik van het land met bijna een vijfde.

In 2020 moet Ierland volgens Europese afspraken 40 procent van zijn energie duurzaam opwekken. Met het extra verbruik van de datacentra moet Ierland daarom ook extra investeren in windparken en andere duurzame energiebronnen. Apple ziet daarin kansen voor golfenergie.

Het SEAI-programma waaraan Apple zich nu commiteert bestaat sinds 2009. Sinds dat jaar hebben 68 golfstroomprojecten samen gebruik gemaakt van € 11,8 mln aan ontwikkelingsgeld. Eerder dit jaar is de testlocatie uitgebreid met een 4 kilometer lange kabelverbinding voor elektriciteit en dataverkeer.

Bron: Tidal Energy Today, SEAI | Foto: Nico Paix, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)