18-03-2013 12:16 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Abu Dhabi nam gisteren een zonne-energiecentrale met een vermogen van 125 megawatt in gebruik. Het is de grootste thermische centrale ter wereld.

De centrale zal 20.000 huizen in de Verenigde Arabische Emiraten van energie voorzien. Hierdoor wordt per jaar ruwweg 175.000 ton aan CO2-uitstoot bespaard, wat gelijk staat aan het planten van anderhalf miljoen bomen of een vermindering van 15.000 auto’s.  De centrale is in drie jaar gebouwd en heeft zo’n € 458 mln gekost.

Het is met zijn 2.5 vierkante kilometer een enorm project, wat je kunt vergelijken met 285 voetbalvelden. De centrale ligt midden in de woestijn, op circa twee uur verwijderd van de stad Abu Dhabi. Deze relatief verre afstand is voordelig omdat de centrale op deze manier minder last heeft van vochtigheid, wind en autoverkeer. Ook was er hier al een gasleiding tot de beschikking.

Thermische zonne-energie

De zonnecentrale maakt gebruik van een systeem dat ‘thermische zonne-energie opwekking’ wordt genoemd, wat werkt met spiegels. De spiegels brengen de zonnestralen samen tot een klein oppervlak, waar een hoge temperatuur ontstaat. De warmte produceert stoom, waarmee elektriciteit wordt opgewekt.

Thermische energieopwekking is niet een veel gebruikte vorm van duurzame energie opwekking. De reden dat er in Abu Dhabi voor is gekozen had meerdere redenen. De hoofdreden is dat dit systeem vergelijkbaar is met een conventionele zonnecentrale, in tegenstelling tot PV.

Het is een systeem waar mensen op vertrouwen. Dit maakte het ook makkelijker om aandelen te verkopen aan andere partijen. Bij de start van het project een aantal jaar geleden, was thermische zonne-energie financieel gezien ook iets aantrekkelijker dan PV.

Opgedroogde oliebronnen

Ondanks de vele olie die de Arabische Emiraten bezit, zijn de staten uitvoerig aan het investeren in hernieuwbare energie voor als de oliebronnen zijn opgedroogd. Abu Dhabi heeft als doel gesteld om in 2020 minstens zeven procent van de energiebevoorrading uit hernieuwbare bronnen te halen.

Foto: Inhabitat via Flickr.com

Bron: Clean Technica