16-11-2015 10:20 | Door: Thijs ten Brinck

De Nederlandse windturbinebouwer Lagerwey bouwt in Finland voor € 45 mln twee windparken. Nederlandse financiers maken het project mogelijk.

Met 27,5 megawatt aan vermogen is het geen megaproject maar voor Lagerwey is het de grootste order van het jaar. Huib Morelisse, CEO van Lagerwey: “Met deze order laten we zien dat we ook grote projecten buiten Nederland kunnen realiseren”.

ABN Amro-dochter Maas Capital en investeerder Yard Energy brengen samen € 45 mln in om de twee windparken in Finland te realiseren. Het project beslaat in totaal elf turbines.

lagerwey

De twee windparken wekken jaarlijks evenveel elektriciteit op als 20.000 Finse huishoudens verbruiken. Begin 2016 zal het park in bedrijf zijn.

Lagerwey windenergie

Henk Lagerweij, oprichter van de Nederlandse windturbinebouwer, bracht in 1979 zijn eerste windmolen op de markt. Deze molen had een vermogen van 10 kilowatt.

In 1986 kwam Lagerwey met een populaire tweedbladige windturbine, 75 kilowatt sterk, die nog steeds overal in het Nederlandse landschap terug te vinden is.

Een aantal faillissementen en doorstarts later produceert Lagerwey nu windturbines met vermogens in de megawattschaal. De grootste molen die het Nederlandse bedrijf momenteel in het assortiment heeft genereert maximaal 3,6 megawatt duurzame windstroom.

Bron: Lagerwey | Foto: Hadhuey, via WikiMedia Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)