20-11-2015 07:02 | Door: Dimitri Reijerman

In totaal zestien bedrijven willen tot 2025 meer dan 1,5 terawatt aan duurzame energieprojecten te willen realiseren. Dat betekent bijna een verdubbeling ten opzichte van de huidige capaciteit.

De ambitie is uitgesproken door het World Business Council for Sustainable Development (WBSCD), een brancheorganisatie voor bedrijven die actief zijn in duurzame energie. Onder andere Acciona, DNV GL, Statkraft and Welspun Energy, ABB, CLP, EDF, EDP, ENGIE, Eskom, First Solar, Iberdrola, NRG Energy, Schneider Electric, State Grid Corporation of China en Vestas hebben de doelstelling onderschreven.

De partijen stellen dat verdubbeling van de capaciteit van duurzame energiebronnen noodzakelijk is om de klimaatopwarming tot 2 graden Celsius beperkt te houden. Om het doel van 1,5 terawatt te kunnen behalen, wil het WBSCD vier hindernissen wegnemen die een verdere uitrol van duurzame energie tegenwerken.

Vierpuntenplan

Het gaat ten eerste om hernieuwbare energiebronnen op een efficiënte, winstgevende en betrouwbare wijze te verbinden aan het elektriciteitsnet en de energiemarkt. Daarnaast ziet de organisatie een belangrijke rol weggelegd voor groene obligaties om het benodigde geld op te halen.

Een andere belangrijke stap is dat bedrijven meer duurzame energie inkopen. Als laatste punt noemt het WBSCD het bieden van elektriciteit in afgelegen gebieden door middel van microgrids die op een duurzame wijze stroom genereren.

Volgens de brancheorganisatie kan het initiatief zorgen voor investeringen ter waarde van $ 1.300 mrd. Daarnaast levert het potentieel 15 miljoen banen op. Wel is het volgens de bedrijven noodzakelijk dat overheden en toezichthouders werk maken van het versneld toevoegen van duurzame energiebronnen aan de bestaande energiemix. Ook het beprijzen van CO2-uitstoot, een nauwe publiek-private samenwerking en het openen van markten zijn in de ogen van het WBSCD essentieel.

Bron: WBSCD | Foto: Kim Hansen, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)