13-04-2012 19:59 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De vraag of zonnepanelen alleen geplaatst kunnen worden op daken? Japan geeft hier een innovatief antwoord op met haar zonnepark op zee. In juli gaat de bouw van de grootste zonnecentrale van Japan voor de kust van Kagoshima al van start.

De initiatiefnemers van het 'zee-zonnepark', waaronder Kyocera, een Japanse zonnepanelenfabrikant, machinegigant IHI en Mizuho Corporate Bank, starten aankomende zomer al met de installatie van Japans’ grootste zonnepark.

De zonnecentrale op zee, met een oppervlakte van 1,27 mln vierkante meter, zal worden gebouwd op basis van een constructie van een drijvend platform of een opbouw vanaf de zeebodem.

Japans’ grootste? In totaal zullen 290.000 multikristallijne zonnepanelen van Kyocera worden geplaatst. Het zonnepark op zee, met een totaal vermogen van 70MW, is goed om ruim 22.000 huishoudens van elektriciteit te kunnen voorzien.

Het vermogen van de nieuwe zonnecentrale kan oplopen tot 40 procent van het huidige zonne-elektrisch vermogen van Japan. Dit maakt het nieuwe park de grootste zonnecentrale van Japan.

Stimulering Japan kampt na een reeks verwoestende milieurampen, waaronder de tsunami in maart 2011, met enorme energietekorten.

De Japanse regering zet zich in om de komende jaren meer te gaan investeren in groene energieprojecten, zoals zonne- en windenergie, om de groei van hernieuwbare energie te stimuleren.

Volgens Kyocera zit aan het project een prijskaartje van bijna € 235 mln. De initiatiefnemers van het zonnepark op zee kunnen echter profiteren van de vanaf juli ingestelde vergoeding van de Japanse overheid voor teruglevering van groene stroom.

Bron: PhysOrg Foto: yago1.com