25-11-2015 13:44 | Door: Thijs ten Brinck

De Nederlandse start-up Nerdalize combineert digitale rekenkracht met duurzaam verwarmde huiskamers. Samen met Energiebedrijf Eneco bedient Nerdalize de eerste klanten.

Florian Schneider, medeoprichter van Nerdalize, spreekt in DuurzaamBV Radio over de recente ontwikkelingen met zijn jonge bedrijf. Aanleiding voor het gesprek waren de twee innovatieprijzen die Schneider uit Delft recent bij elkaar heeft gepitcht.

“Schaalbaarheid is super belangrijk.”

In Birmingham won Nerdalize de Climate-KIC Venture Competition, in Nederland sleepte het bedrijf met de serververwarmers een Accenture Innovation Award binnen.

De jury van beide competities selecteerde volgens Schneider vooral op schaalbaarheid: “Het is superbelangrijk om duidelijk te maken dat je oplossing schaalt en dat je er veel impact mee kunt maken.”

Klantcontact voor verwarming

De Nerdalize cloudheater ziet er uit als een wandradiator voor verwarming, maar dan ‘net een beetje mooier’. Volgens Schneider is de serververwarming volledig stil, terwijl hij hard aan het rekenen is voor een klant die via internet overal zijn opdrachten kan insturen.

De restwarmte die computers altijd uitstoten gaat nu niet verloren maar verwarmt de huiskamer van het gezin dat een mini-datacentrum in huis neemt.

Energiebedrijf Eneco investeerde eerder dit jaar in de start-up. Samen met Eneco heeft Nerdalize inmiddels een aantal cloudheaters bij huishoudens geïnstalleerd. Eneco heeft veel ervaring met klantcontact en installatiewerk, en ontzorgt zo zowel Nerdalize als zijn klanten.

“In ons concept betalen wij de elektriciteitsrekening van de servers", zegt Schneider. "Die kunnen we nu direct met Eneco verrekenen.” Zo heeft de klant er geen omkijken meer naar maar ziet hij wel direct het voordeel op zijn eigen gasrekening.  

Foto: Eneco