26-11-2015 07:31 | Door: Thijs ten Brinck

Het Nederlandse IT-bedrijf Quby is recent overgenomen door energiebedrijf Eneco. CEO Ivo De La Rive Box: “Wij willen met Quby Europa in".

Quby is de maker van de Toon-thermostaat van Eneco. Deze slimme thermostaat is inmiddels bij 175.000 Nederlandse huishoudens geïnstalleerd. Naast inzicht in het energieverbruik verschaft de Toon huishoudens ook domotica-diensten en veiligheid.

“We zijn bezig in België, Frankrijk, Engeland en Italië.”

Met Toon kun je van afstand met de smartphone de verwarming vast aanzetten en de thermostaat geeft met een speciale rookmelder ook alarmsignalen digitaal door.

Eneco nam Quby in oktober 2015 over, om samen met de domotica-experts heel Europa aan de slimme energiediensten te helpen. Presentator John van Schagen sprak met Ivo De La Rive Box, de nieuwe CEO van Quby in de uitzending van DuurzaamBV Radio.

Energie besparen in Europa

“We hebben een deal in België die binnenkort door onze klant aangekondigd zal worden”, zegt De La Rive Box. “Verder zijn we concreet bezig in Frankrijk, Engeland en Italië.” Samen met Eneco wil Quby in 2017 1 miljoen Toon-thermostaten door de hele Europese Unie geïnstalleerd hebben.

stekkers

In Nederland is al bijna een vijfde van dat doel bereikt. Op de 175.000 Toon-thermostaten die in gebruik zijn kan Quby inmiddels ook goed statistiek loslaten. Uit eerdere kleinere onderzoeken van Quby en concurrenten bleek dat consumenten puur door real-time inzicht in het energieverbruik 5 tot 10 procent besparen op de energiekosten.

“We hebben nu met het grote aantal Toon-gebruikers eindelijk ook echt statistisch relevant onderzoek kunnen zien”, zegt De La Rive Box. “De groep met een Toon-thermostaat realiseert een besparing van net iets meer dan 5 procent boven de groep zonder slimme thermostaat."

Foto: Eneco