25-03-2013 13:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Met een gevoelstemperatuur van -10 graden Celsius in maart lijkt het met de opwarming van de aarde mee te vallen. Of is klimaatverandering ook hier de oorzaak?

Volgens sommige wetenschappers heeft de aanhoudende kou vermoedelijk te maken met klimaatverandering. Waarbij de meeste mensen denken  aan lange perioden van droogte en warmte, kan juist ook kou een gevolg zijn.

Professor Jean-Pascal van Ypersele heeft wél een groot vermoeden dat de huidige kou een effect is van de veranderingen in het klimaat. “De opwarmende aarde veroorzaakt smeltende ijskappen, dit heeft weer een groot effect op  windstromen,” zegt Van Ypersele die vicevoorzitter is van de IPCC, het klimaatbureau van de Verenigde Naties.

“Via noord-zuidelijke stroming kunnen de koude Siberische winden helemaal tot Nederland rijken”. Dit was volgens van Ypersele ook het geval in deze eerste lenteweek.

 

Smeltende ijskappen

 

Volgens Rob van Dorland van het KNMI is het voorbarig om deze conclusie te trekken. “Ik zet hier vraagtekens bij. Zelfs als het al een aantal jaar gebeurt hoeft dit geen signaal te zijn dat hier een relatie ligt”.

Volgens van Dorland is het bijzonder dat het nu nog zo koud is, maar is het wel verklaarbaar. “De ligging van de druksystemen jaagt de oostelijke wind aan.”

Deze week zal de temperatuur iets omhoog gaan, maar koud blijft het nog wel even: de minimumtemperaturen blijven de komende dagen onder het vriespunt liggen.

Foto: Threebears via Flickr.com