26-03-2013 08:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De klimaat- en milieustrategie van de Europese Unie gaat minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken niet ver genoeg. Hij wil meer ambitie zien.

Dit zei Timmermans maandag tijdens een lezing voor het Nederlandse Genootschap voor Internationale Zaken.

In 2020 willen de EU-lidstaten 20 procent minder broeikasgassen uitstoten dan in 1990, 20 procent minder energie verspillen en moet 20 procent van de energie duurzaam worden opgewekt. Maar de komende decennia zal de vraag naar energie in de wereld alleen maar toenemen en zullen er meer conflicten over ontstaan. Dan voldoet het streven van de EU volgens de bewindsman niet meer.

Timmermans: "De EU 2020 strategie voor energie en klimaat is ingehaald door de realiteit en moet veel ambitieuzer. Alleen zo kunnen we goed inspringen op de toenemende mondiale vraag naar energie, de gevolgen daarvan voor het klimaat, en de veranderingen die winning van bijvoorbeeld schaliegas teweegbrengen.’’

Hij pleitte er verder voor dat ons land, als handelsland en als thuisbasis van het internationaal recht, een actieve rol gaat spelen bij voorkomen van conflicten over grondstoffen.

Bron: ANP