27-11-2015 10:10 | Door: Dimitri Reijerman

Netbeheerder Stedin gaat in vijftien Utrechtse gemeenten duizend 'slimme' laadpalen plaatsen, die tijdelijk duurzaam opgewekte stroom kunnen opslaan in de accu's van elektrische auto's.

Wethouders van de plaatsen Bunnik, De Bilt, Houten, IJsselstein, Lopik, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Vianen, Wijk bij Duurstede, Woerden en Zeist ondertekenen met Stedin vrijdag het plan voor de uitrol van de laadpalen.

De verdere uitrol van de slimme laadpalen - binnen enkele jaren moeten er duizend in de regio Utrecht verschijnen - volgt na een succesvolle pilot in de Utrechtse wijk Lombok. Daar heeft Stedin inmiddels 20 van dergelijke oplaadpunten geplaatst.

Auto dient voor tijdelijke energieopslag

Een elektrische auto die aan een slimme laadpaal van Stedin is gekoppeld zal stroom krijgen van energie die is opgewekt door zonnepanelen van naburige huizen en bedrijven. Een deel van de stroom wordt in de laadpaal opgeslagen maar ook in de accu van de elektrische auto. Op momenten dat er vraag naar groene stroom is en er geen zonne-energie opgewekt kan worden, zal de accu van de auto elektriciteit terugleveren.

Stedin stelt dat het concept van de slimme laadpaal er voor zorgt dat het reguliere stroomnet minder wordt belast met de fluctuerende opbrengsten van duurzaam opgewekte energiebronnen. Zo zijn stroompieken beter op te vangen. Bovendien kan het concept een schonere lucht opleveren, de vraag naar elektrisch vervoer vergroten en de ambities van burgers aanjagen om meer zonne-energie op te wekken. De netbeheerder spreekt met een omvang van duizend slimme laadpalen dan ook over een wereldprimeur.

Bron: Stedin | Foto: David van der Mark, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)